Το Περιοδικό για τους Παραγωγούς Κηπευτικών

peach booty teen rides dick.you can try these out fxxx.club feisty lezdom dyke spanking her submissive. hqsexvideos.net www.pornpals.club

Οι Τιμές των Τροφίμων Αυξάνονται!

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν. Κυρίως ανεβαίνουν τα τρόφιμα που έχουν την μικρότερη επεξεργασία. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι παραγωγοί έχουν περιθώρια για κάποια απορρόφηση των τιμών των πρώτων υλών.

Γενικότερα, μπαίνουμε σε μία περίοδο, όπου οι πρώτες ύλες θα ακριβύνουν αρκετά. Δεν είναι μόνον τα μετρητά που έχουν ρίξει οι κυβερνήσεις στην αγορά, αλλά και αναμονή για εκρηκτική ανάπτυξη αφού εμβολιασθούμε.

Αυτήν την στιγμή έχουν χτυπηθεί κυρίως φτωχές χώρες, όπου καταναλώνουν λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Βεβαίως, και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα παρατηρηθεί πίεση στις τιμές των τροφίμων καθώς ακριβαίνουν τα μεταφορικά και παρατηρείται έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων αλλά και οδηγών φορτηγών. Τον περασμένο χρόνο οι τιμές τροφίμων στις ΗΠΑ ανέβηκαν 3% και αυτό είναι μόνον η αρχή.

Συμφώνως με τον δείκτη FAO Food Price Index[1], οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αφού ανέβηκαν 6,6% το 2020, σε σύγκριση με το 2019, τον Ιανουάριο σημείωσαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατά 4,3% και τώρα βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο εξαετίας από τον Ιούλιο του 2014.

Οι τιμές των Δημητριακών ανέβηκαν μηνιαίως 7,1%, με πρώτη την τιμή του καλαμποκιού που ανέβηκε 11,2% τον Ιανουάριο με μία ετήσια αύξηση 42,3%. Αυτό οφείλεται στις τεράστιες αγορές από την Κίνα, ίσως καθώς ξεπερνούνται τα προβλήματα στην εκτροφή γουρουνιών.

Το σιτάρι ανέβηκε τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση, κατά 6,8% λόγω μεγάλης διεθνούς ζητήσεως, αλλά και διότι η Ρωσία διπλασίασε τους εξαγωγικούς δασμούς σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ελέγξει τις εσωτερικές τιμές των τροφίμων.

Τον Ιανουάριο στην Νιγηρία οι τιμές αυξήθηκαν γρηγορότερα από οποτεδήποτε τα τελευταία 12 χρόνια. Καθώς το μέσο Νιγηριανό νοικοκυριό ξοδεύει πάνω από 50% του εισοδήματος για τρόφιμα, οι Νιγηριανοί έχουν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μικρότερες συσκευασίες.

Στην Ρωσία, οι τιμές τροφίμων έχουν ανέβει σχεδόν 20% και για αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να διπλασιάσει τους εξαγωγικούς δασμούς στα δημητριακά. Οι πατάτες και τα καρότα έχουν ακριβύνει κατά 30% από πέρσι. Η τιμή της ζάχαρης έχει ανέβει 61%[2].

Στην Τουρκία, οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν κατά 18% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, με ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις στα βασικά τρόφιμα και τα λαχανικά [3].

Η πολύ σημαντική άνοδος των τιμών των δημητριακών και της σόγιας σημαίνει ότι συντόμως θα δούμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Ως τώρα, τον Ιανουάριο, ο παγκόσμιος δείκτης του FAO σημείωσε μηνιαία αύξηση 1,6% στα γαλακτοκομικά και 1,0% στα κρέατα, αλλά δεν έχουν ακόμα επηρεασθεί από την εκρηκτική άνοδο των τιμών των ζωοτροφών.

Ακόμα και εδώ στην Ελλάδα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπισία από την άνοδο του κόστους. Οι μικρές αυξήσεις της τιμής του πρόβειου γάλακτος, θα επεκταθούν και θα φθάσουν συντόμως στους καταναλωτές, εκτός και αν η γαλακτοβιομηχανία αποφασίσει να τις απορροφήσει.

Συμπέρασμα:

Πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων αυτόν τον χρόνο τουλάχιστον. Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα τόσο των κεφαλαίων που έχουν ρίξει οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στην πολύ ζωηρή ζήτηση από την Κίνα.

Πηγές:
[1] FAO – News Article: Food prices rise sharply in January
[2] Inflation 2021: Malnutrition and Hunger Fears Rise as Food Prices Soar Globally – Bloomberg
[3] The Five Hotspots Where Food Prices Are Getting People Worried (yahoo.com)

 

Αναδημοσίευση από τον Λαχανόκηπο

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
regbeegtube.com www.onlychicas.net

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More