Το Περιοδικό για τους Παραγωγούς Κηπευτικών

peach booty teen rides dick.you can try these out fxxx.club feisty lezdom dyke spanking her submissive. hqsexvideos.net www.pornpals.club

Το Κινέζικο λάχανο

Τι είναι; Πώς καλλιεργείται;

Κινέζικο Λάχανο

Τι είναι το Κινέζικο λάχανο;

Το Κινέζικο λάχανο, με επιστημονική ονομασία Brassica rapa, είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που χρησιμοποιείται πολύ στην Ασιατική κουζίνα. Οι δύο κύριοι τύποι του είναι:

  1. Το Κινεζικό λάχανο (napa) που είναι η πιο γνωστή μορφή και αυτή που είναι η συνήθης στην Ελλάδα. Έρχεται σε μακριά κυλινδρική μορφή με φύλλα ανοιχτοπράσινα με μεγάλα άσπρα νεύρα που σχηματίζουν μια σφικτή κεφαλή. Η γεύση είναι ελαφρώς γλυκιά και η υφή τραγανή.
  2. Το Μποκ Τσόι, επίσης γνωστό και σαν Πακ Τσόι ή λάχανο του Πεκίνου. Αυτός ο τύπος Κινέζικου λάχανου έχει σκούρα πράσινα φύλλα με λευκούς μεγάλους μίσχους. Έχει μια ήπια ελαφρώς πικρή γεύση και μαλακιά υφή.

Στην Ελλάδα, ζήτηση υπάρχει για το πρώτο, το Κινεζικό λάχανο ή λάχανο νάπα.

Πώς καλλιεργείται;

Έδαφος:

Το Κινέζικο λάχανο είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής που προτιμά γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με pH μεταξύ 6 και 7,5. Το pH είναι λιγότερο κρίσιμο από άλλους παράγοντες, όπως η γονιμότητα του εδάφους ή η παροχή επαρκούς ποσότητας ύδατος. Παρ’ όλα αυτά, στα όξινα και πολύ αλκαλικά εδάφη, ο παραγωγός θα πρέπει να κάνει κατάλληλες επεμβάσεις.

Στο Κινέζικο λάχανο δεν ταιριάζουν τα σκληρά αργιλώδη ή τα αμμώδη εδάφη.

Αν είναι δυνατόν, μερικές εβδομάδες πριν την φύτευση, προσθέστε κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά και ξανά όταν θα μεταφυτεύσετε τα λάχανα, ώστε το έδαφος να είναι πλούσιο και θρεπτικό.

Αν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα φυτά θα μπορούν να απορροφούν επαρκές νερό και θρεπτικά στοιχεία για μια γρήγορη ανάπτυξη, καλύτερα να μη καλλιεργήσετε κινέζικα λάχανα.

Επίσης, μη τα φυτεύετε σε αγρούς όπου τα τελευταία 4 χρόνια έχετε καλλιεργήσει λαχανοκουνούπιδα ή ρέβες ή γογγύλια.

Αποστάσεις:

Φυτεύετε το κινεζικό λάχανο σε αποστάσεις 30 – 45 cm σε γραμμές 45 έως 75 cm μακριά. Φυτεύετέ το στις μικρότερες αποστάσεις για να πάρετε μικρότερο κεφάλι ή στις μεγαλύτερες για μεγαλύτερο. Ό,τι ζητά η αγορά σας. Υπάρχουν ποικιλίες που πάνε καλύτερα σε πυκνή ή αριαή φύτευση.

Κλίμα:

Το Κινέζικο λάχανο είναι ένα φυτό δροσερών εποχών που προτιμά θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 24 oC. Αντέχει σε ελαφρούς παγετούς, αλλά η έκθεσή του σε νυχτερινές θερμοκρασίες κάτω των 10 oC για αρκετές μέρες και μετά σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, θα το οδηγήσει σε ξεβλάστωμα. Σε ήπια κλίματα μπορεί να καλλιεργείται όλον τον χρόνο. Η ιδανική θερμοκρασία εδάφους είναι μεταξύ 15 και 18 oC.

Τις δροσερές εποχές προτιμά πλήρη έκθεση στον ήλιο. Το καλοκαίρι όμως, προτιμά καλλιέργεια σε δικτυοκήπιο. Σε πολύ ζεστές περιοχές, αποφεύγετε την καλλιέργεια από Μάιο έως τον Αύγουστο.

Νερό:

Το Κινέζικο λάχανο χρειάζεται σταθερή υγρασία για να μεγαλώνει καλά. Ποτίζετε τα φυτά μία ή δύο φορές την εβδομάδα καλά, αναλόγως με τον καιρό και τις συνθήκες του εδάφους, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία, αλλά και την ξηρασία. Το καλοκαίρι, χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Αποφεύγετε την τεχνητή βροχή.

Λίπανση:

Σε γόνιμα εδάφη, το Κινέζικο λάχανο συνήθως δεν χρειάζεται λίπανση πριν την φύτευση. αρκεί το κομποστ και η χωνεμένη κοπριά. Εννοείται ότι συνιστάται η ανάλυση του εδάφους.

Στην διάρκεια της αναπτύξεως, συνιστάται η χρήση ενός πλήρους λιπάσματος.

Εχθροί και Ασθένειες:

Φυλλοτρήτης σε Κινεζικό λάχανο
Φυλλοτρήτης σε Κινεζικό λάχανο

Το Κινέζικο λάχανο υποφέρει περίπου από τα ίδια έντομα και ασθένειες με το κοινό λάχανο.
Από έντομα: τα Trichoplusia, Plutella xylostella, σκώρος του λάχανου, πράσινο σκουλήκι, σιδηροσκώληκες, αφίδες, σκαθάρια Phyllotreta, μύγα του λάχανου (Delia radicum) είναι οι κυριότεροι εχθροί του Κινέζικου λάχανου.

Οι κυριότερες ασθένειες είναι η Αλτερνάρια, η Ξανθομονάδα και η Plasmodiofora brassicae. η τετραετής αμειψισπορά είναι σημαντικό μέτρο αντιμετωπίσεως αυτών των ασθενειών.

Συλλογή και Αποθήκευση:

Συλλέξατε το Κινέζικο λάχανο όταν έχει φθάσει σε χρήσιμο μέγεθος. Θα πρέπει να δείχνει συμπαγές, αλλιώς μπορεί να χρειάζεται λίγες μέρες ακόμα.

Το Κινέζικο λάχανο δεν μπορεί να δατηρηθεί έτοιμο στον αγρό όπως το κοινό λάχανο. Συλλέξατε εγκαίρως. Αλλιώς μπορεί να ξεβλαστώσουν.

Αντέχει σε θερμοκρασίες λίγο κάτω από το 0, αν και δεν είναι ανθεκτικό όπως το κοινό λάχανο.

Το Κινέζικο λάχανο μπορεί μετασυλλεκτικώς να διατηρηθεί για εβδομάδες ή μήνες σε θερμοκρασία 0 έως 4 oC και υγρασία 95%

Άλλος τρόπος συντηρήσεως είναι σαν ψιλοκομμένο τουρσί, το οποίο διατηρείται και στην κατάψυξη αλλά και αποστειρωμένο σε κονσέρβα.

Συνταγές:

Ξινολάχανο (Sauerkraut) από Κινέζικο λάχανο:

Υλικά:
  • 10 κιλά Κινέζικο λάχανο
  • 250 γραμμάρια αλάτι χοντρό
Οδηγίες:
Ξινολάχανο με Κινέζικο λάχανο
Ξινολάχανο με Κινέζικο λάχανο
  1.  Κόβετε το λάχανο, με μαντολίνο το σκληρό κάτω τμήμα και μαχαίρι το μαλοκότερο πάνω τμήμα
  2. Προσθέτετε 250 γραμμάρια αλάτι ή 25 γραμμάρια ανά κιλό λάχανο και ανακατεύετε καλά
  3. Τοποθετείτε σε μεγάλα γυάλινα βάζα και το πιέζετε όχι πάρα πολύ.
  4. Βάζετε τα καπάκια, αλλά δεν τα βιδώνετε για να φεύγουν τα αέρια που σχηματίζονται από την ζύμωση. Τοποθετείτε τα βάζα μέσα σε μια λεκάνη ή ταψί διότι μπορεί να υπερχειλίσουν υγρά.
  5. Σε 4 μέρες ή περισσότερο, αν ο καιρός είναι κρύος, θα έχει τελειώσει η ζύμωση. Τότε σφίγγετε καλά τα καπάκια και τοποθετείτε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος ή, καλύτερα, στο ψυγείο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
regbeegtube.com www.onlychicas.net

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More