Το Περιοδικό για τους Παραγωγούς Κηπευτικών

peach booty teen rides dick.you can try these out fxxx.club feisty lezdom dyke spanking her submissive. hqsexvideos.net www.pornpals.club

Λάχανα

Ποιο λάχανο να φυτέψω;

Είναι η εποχή που φυτεύουμε λάχανα. Στην αγορά, υπάρχουν πάρα πολλά υβρίδια και ποικιλίες.

Το ερώτημα είναι: ποιο είναι το καλύτερο λάχανο για μένα;

Για να απαντήσουμε, χρειάζεται να γνωρίζουμε σε ποια αγορά θα πάει το λάχανο. Για τι θα το χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές; Για σαλάτα; Για ντολμάδες; Για τουρσί; Μήπως θα πάει για εξαγωγή;

Το λάχανο είναι ένα πολύ εξελιγμένο λαχανικό. Έχουν φτιαχτεί ποικιλίες (υβρίδια) με αρκετά διαφορετικές ιδιότητες, που καλύπτουν τις ανάγκες διαφορετικών χρήσεων.

Συμπαγής κεφαλή λάχανου
Συμπαγής κεφαλή λάχανου.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος των υβριδιστών, εκτός από την τελική χρήση του, είναι οι κεφαλές να είναι πιο συμπαγείς, δηλαδή κάθε φύλλο να εφάπτεται στο προηγούμενο. Έτσι, τα λάχανα μπορούν να είναι μικρά, αλλά βαριά: Οι καταναλωτές προτιμούν μικρά σε μέγεθος λάχανα. Οι παραγωγοί θέλουν, όμως, να πουλάνε πολλά κιλά.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι οι συμπαγείς κεφαλές δεν συνεπάγονται σκληρά φύλλα: Τα φύλλα μπορεί να είναι μαλακά ή σκληρά, απλώς δεν υπάρχουν χώροι με αέρα ανάμεσά τους.

Αναλόγως με τον προορισμό τους, τα λάχανα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • λάχανα για την φρέσκια αγορά  (μαλακά) (λαϊκή, σουπερμάρκετ) και
  • λάχανα για επεξεργασία (σκληρά) (τουρσί, ξινολάχανο κλπ)

Τα λάχανα για επεξεργασία έχουν πιο σκληρά φύλλα. Αυτό χρειάζεται για την επεξεργασία τους. Όταν γίνονται τουρσί ή ξινολάχανο, θέλουμε να κρατήσουν την υφή τους. Τα φύλλα από τα μαλακά λάχανα αποκτούν την υφή βρεγμένης εφημερίδας μετά την επεξεργασία.

Στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, η κύρια χρήση του λάχανου είναι για τουρσί και ξινολάχανο (sauerkraut). Γι αυτό, τα περισσότερα υβρίδια στην αγορά είναι υβρίδια για επεξεργασία.

Στην Ελλάδα, το λάχανο καταναλώνεται κυρίως είτε ως νωπή σαλάτα, είτε ως ντολμάδες. Γι αυτές τις χρήσεις χρειαζόμαστε λάχανα μαλακά τύπου φρέσκιας αγοράς. Αυτά έχουν μαλακά φύλλα και πιο εύγευστα από τα άλλα.

Τα λάχανα, επίσης, διακρίνονται σε αυτά που προορίζονται για αποθήκευση είτε στο χωράφι (είναι έτοιμα αλλά δεν τα μαζεύουμε), είτε στο ψυγείο και στα λάχανα που δεν προορίζονται για αποθήκευση.

Τα σκληρά λάχανα συνήθως αποθηκεύονται καλά. Οι παραγωγοί πολλές φορές φυτεύουν σκληρά λάχανα διότι “κρατάνε πολύ” και τα διοχετεύουν στην φρέσκια αγορά. Αυτό είναι λάθος: οι καταναλωτές δεν ικανοποιούνται από την ποιότητα και τα αγοράζουν διότι δεν βρίσκουν εναλλακτική λύση. Όμως, αγοράζουν λιγότερα λάχανα συνολικώς. Αντί για σκληρή σαλάτα λάχανο, επιλέγουν κάποια άλλη.

Κανονικώς, τα λάχανα για την φρέσκια αγορά πρέπει να πωλούνται λίγο ακριβότερα από τα άλλα, διότι είναι καλύτερης ποιότητας. Πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Βλέπουμε στην λαϊκή, οι καταναλωτές που αγόρασαν νόστιμο λάχανο για φρέσκια αγορά, να ξαναγυρνούν στον ίδιο παραγωγό και αυτός να κρατάει πιο ψηλά τις τιμές του.

Μερικά λάχανα κατάλληλα για την φρέσκια αγορά που μου αρέσουν είναι:
Λάχανο τ. Μακεδονίας

Ντόπιο ή τ. Μακεδονίας

Ίσως το πιο εύγευστο λάχανο. Έχει, όμως, πρόβλημα ότι κρατά πολύ λίγο στο χωράφι πριν αρχίσει να σκάει. Ενδείκνυται μόνον για τις πρώιμες φυτεύσεις του Αυγούστου, άντε και των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου.

Λάχανο DoraDoranna F1

Εξαιρετικό λάχανο για την φρέσκια αγορά. Εύγευστο και πολύ μαλακό. Κρατάει καλύτερα από το ντόπιο στο χωράφι. Αν καθυστερήσει η συγκομιδή, ειδικότερα σε ζεστό καιρό, παρουσιάζει σκάσιμο. Όμως, οι καταναλωτές το εκτιμούν. Φύτευση μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να έχει κάπως κρυώσει ο καιρός στην συγκομιδή.

Λάχανο CompassCompass F1

Πολύ καλό υβρίδιο που θυμίζει το ντόπιο. Και αυτό κρατάει καλύτερα από το ντόπιο στο χωράφι. Είναι ανθεκτικό στο φουζάριο.

 

Λάχανο VestriVestri F1

Υβρίδιο με γλυκά και μαλακά φύλλα. Κάνει εξαιρετική φρέσκια σαλάτα. Κρατάει καλά τόσο στο χωράφι όσο και στην συντήρηση, καλύτερα από τα προηγούμενα. Είναι και αυτό ανθεκτικό στο φουζάριο.

 

Υπάρχουν και άλλα καλά λάχανα για την φρέσκια αγορά. Προσοχή, όμως, στην αγορά προωθούνται βιομηχανικά λάχανα ως κατάλληλα για την φρέσκια αγορά. Αν θέλετε ποιοτικό προϊόν, πρέπει να ρωτάτε διπλά.

Η Ελληνική Αγορά θέλει λάχανα τύπου “φρέσκιας αγοράς”!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
regbeegtube.com www.onlychicas.net

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More