Το Περιοδικό για τους Παραγωγούς Κηπευτικών

peach booty teen rides dick.you can try these out fxxx.club feisty lezdom dyke spanking her submissive. hqsexvideos.net www.pornpals.club

Παραγωγή με Εδαφοκάλυψη

Η εδαφοκάλυψη είναι μία τεχνική που μπορεί να προσφέρει πολλά στις κηπευτικές καλλιέργειες. Είναι γνωστή η συμβολή της στην μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, πρωίμιση και βελτίωση ποιότητας παραγωγής.

Μία άλλη χρήση της εδαφοκαλύψεως, που μπορεί να προσφέρει πολλά είναι και η ακόλουθη:

Πριν σπείρουμε ή φυτέψουμε τα λαχανικά μας, προετοιμάζουμε καλά το έδαφος, το σχηματίζουμε ή όχι σε τραπέζια και ποτίζουμε καλά. Μετά σκεπάζουμε το έδαφος με μαύρο καλό πλαστικό ή πανί εδαφοκαλύψεως, που δεν επιτρέπει το φως να φθάσει στο έδαφος, αλλά και το κρατάει υγρό.

Έτσι, όσοι σπόροι ζιζανίων βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια φυτρώνουν (αναλόγως της εποχής). Σε περίπου 15 μέρες ή περισσότερο, σηκώνουμε την εδαφοκάλυψη και καίμε τα φυτρωμένα ζιζάνια. Στην συνέχεια, σπέρνουμε ή φυτεύουμε, χωρίς να επεξεργασθούμε άλλο το έδαφος.

Οι σπόροι μας φυτρώνουν χωρίς ανταγωνισμό από ζιζάνια. Στην συνέχεια, αν φυτρώσουν, θα φυτρώσουν πολύ λιγότερα ζιζάνια. Έτσι εξοικονομούμε τόσο σε ζιζανιοκτόνα όσο κυρίως σε εργατικά για βοτάνισμα. Η εξοικονόμηση εργατικών είναι, βεβαίως, μεγαλύτερη σε χορταρικά, όπου το βοτάνισμα είναι δυσκολότερο. Εδώ, γλιτώνουμε και εργατικά στην συλλογή, καθώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι θα μαζέψουμε μαζί και ζιζάνια, υποβαθμίζοντας το προϊόν.

Την περίοδο των βροχών, η εδαφοκάλυψη μπορεί να προσφέρει και μία άλλη υπηρεσία: κρατάει το έδαφος πιο στεγνό και μπορούμε να μπούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε πολύ πιο γρήγορα.

Διπλό πλαστικό ενσίρωσης - sillage tarp
Διπλό πλαστικό ενσίρωσης

Τα πλαστικά για εδαφοκάλυψη μπορεί να διαφέρουν αναλόγως της χρήσης.

  • Αν θέλουμε εδαφοκάλυψη μόνον για μία περίοδο και για να φυτέψουμε σπορόφυτα, τότε μας αρκεί μαύρο πλαστικό πάχους γύρω στα 20μm (μικρά). Όμως, αυτά τα πλαστικά, αν και ευκολύνουν, είναι τελικώς ακριβότερα καθώς χρησιμοποιούνται μόνον μία φορά.
  • Για καλλιέργειες μεγαλύτερης διάρκειας και επαναχρησιμοποίηση, συνιστώ τα διπλά φύλλα πλαστικού, μαύρο κάτω και ασημί μεταλλιζέ πάνω. Έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των άλλων και, επί πλέον, η ασημί επιφάνειά τους είναι εντομοαπωθητική και διώχνει μελίγκρες, αλευρώδη και άλλα έντομα. Ακόμα, καθώς η ασημί επιφάνεια δεν θερμαίνεται όσο το μαύρο, γλυτώνουμε εγκαύματα στα μικρά φυτά πριν μεγαλώσουν και σκιάσουν το πλαστικό.
  • Για την τεχνική, που περιγράφεται παραπάνω, για τα ζιζάνια, καλύτερα είναι τα ασπρόμαυρα φύλλα ενσίρωσης (τα απλά). Το γεωύφασμα, καθώς είναι περατό στην υγρασία, δίνει λιγότερο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Εννοείται ότι η εδαφοκάλυψη είναι απολύτως συμβατή με την βιολογική καλλιέργεια.

Πολλοί διαμαρτύρονται για το κόστος της εδαφοκαλύψεως. Το βρίσκουν πολύ μεγάλο. Είναι, όμως; Αν υπολογίσετε την εξοικονόμηση ζιζανιοκτόνων, εργατικών και την καλύτερη ποιότητα παραγωγής, εξακολουθεί να σας φαίνεται μεγάλο το κόστος; Εννοείται ότι θα προμηθευτείτε καλής ποιότητος εδαφοκάλυψη που θα την επαναχρησιμοποιείτε για πολύ καιρό.

 

© 2017 Άρης Παπαχρήστου – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με link προς το Hortis.info

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.

regbeegtube.com www.onlychicas.net

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More