Το πεπόνι είναι ένα συμβολικό φρούτο του καλοκαιριού. Έρχεται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους και το ενδιαφέρον είναι ότι οι τύποι αυτοί μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε γεύση και άρωμα. Έτσι, ο καταναλωτής έχει αρκετές επιλογές. Μπορεί να μη του αρέσει η γεύση ή το άρωμα ενός πεπονιού, αλλά του άλλου να τον ενθουσιάζει.
Πάει πολύς καιρός που, στην Ελλάδα, πεπόνι σήμαινε Αργείτικο και που και που εμφανιζόντουσαν κάποιοι άλλοι τοπικοί τύποι όπως το Ζακυνθινό ή το χειμωνιάτικο της Θράκης (Έβρου). Εδώ και μερικές δεκαετίες, τα εντόπια πεπόνια εκτοπίσθηκαν στην αγορά από το πεπόνι τ. Galia. Το πεπόνι αυτό προσέφερε αρκετά πλεονεκτήματα τόσο στον παραγωγό (ανθεκτικότητες, αυξημένη παραγωγή) όσο και στον καταναλωτή (εξαιρετικό άρωμα και γλυκύτητα).
Τώρα, έχει έρθει η ώρα που οι παραγωγοί πρέπει να προσφέρουν στον καταναλωτή μία μεγαλύτερη γκάμα πεπονιών, για να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις και αρώματα του ίδιου φρούτου. Πεπόνια τ. Charentais (Σαραντέ), τ. Cantaloup (Κανταλούπ), τ. Canari (Κάναρι), τ. Honeydew (Χάνιντιου), τ. Άργους. Είναι οι βασικοί τύποι πεπονιού που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Παραλλήλως, ελπίζουμε να παραμείνουν στην παραγωγή και οι παλαιότερες αυθεντικές τοπικές Ελληνικές ποικιλίες.
Η μεγαλύτερη γκάμα πεπονιών, πέρα από τον καταναλωτή, εξυπηρετεί και τον παραγωγό: Εξειδικευόμενος στην παραγωγή 1-2 τύπων, μπορεί να διαφοροποιηθεί στην αγορά και να κρατάει τους δικούς του πελάτες, ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους παραγωγούς.
Στην Ελλάδα, με τους πολλούς μικρούς παραγωγούς, η μεγάλη ποικιλία στα παραγόμενα είδη είναι η άριστη απάντηση στον ανταγωνισμό των εισαγωγών και της μεγάλης βιομηχανικής μονοκαλλιέργειας.
Το πεπόνι έχει και τις δικές του καλλιεργητικές απαιτήσεις. Προσέχοντας αυτές, ο παραγωγός όχι μόνον θα πάρει μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά και καλύτερο ποιοτικώς πεπόνι.
Πρέπει να μάθουμε όχι μόνον να παράγουμε καλύτερη ποιότητα, αλλά και να ζητάμε μεγαλύτερη τιμή για την καλύτερη ποιότητα. Γι αυτό, ο παραγωγός πρέπει να πουλά τα πεπόνια του όχι απλώς σαν «πεπόνια», αλλά και τουλάχιστον με τον τύπο: πχ «πεπόνι Cantaloup». Ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιεί και την ποικιλία: πχ «πεπόνι Cantaloup Portento». Αυτό διευκολύνει τον καταναλωτή να ζητήσει το πεπόνι που του αρέσει και να καταλάβει ότι πρόκειται για διαφορετικό προϊόν, άρα δικαιολογείται το να πληρώσει διαφορετική τιμή.
Ο Λαχανόκηπος έχει μαζέψει τις βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια του πεπονιού σε ένα φυλλάδιο. Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: Φυλλάδιο Πεπονιού και θα ανοίξει σε ένα χωριστό παράθυρο. Μετά, μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να το τυπώσετε. Είναι σε μορφή pdf, οπότε, λογικά, δεν θα έχετε προβλήματα.
Διαβάσατε το φυλλάδιο; Σας άρεσε; Θα θέλατε κάτι περισσότερο; Παρακαλώ, αφήστε εδώ ένα σχόλιο. Θα διευκολύνει πολύ τόσο στην αναθεώρηση του φυλλαδίου, όσο και στον σχεδιασμό φυλλαδίων για άλλο προϊόν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.