1. Θρεπτική Αξία – Βιταμίνες
Η ποιότητα της τροφής μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευζωία. Τα λαχανικά και τα φρούτα, γενικώς, έχουν περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο) όταν έχουν ωριμάσει με φυσιολογικό ρυθμό στο χωράφι. Από την στιγμή της συλλογής, τόσο οι βιταμίνες όσο και τα αντιοξειδωτικά αρχίζουν να λιγοστεύουν.
Στην λαϊκή, οι παραγωγοί φέρνουν λαχανικά και φρούτα που έχουν ωριμάσει στο χωράφι και τα έχουν μαζέψει την προηγούμενη μέρα. Πιο φρέσκα μπορείτε να έχετε μόνον από τον κήπο του σπιτιού σας!
2. Γεύση και Άρωμα
Η γεύση και το άρωμα των οπωροκηπευτικών είναι ένα πολύπλοκο θέμα και βασίζεται στην αργή ωρίμανση στο χωράφι, όταν σχηματίζονται οι εκατοντάδες ουσίες που όλες μαζί δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Στην τομάτα, αυτό που λέμε άρωμα αποτελείται από τουλάχιστον 400 διαφορετικές ουσίες, που σχηματίζονται κυρίως αφού αρχίσει να αλλάζει το χρώμα της από πράσινο σε κόκκινο. Αυτό είναι μία αργή διαδικασία που γίνεται όταν η τομάτα είναι ακόμα στο φυτό. Μετά την συλλογή, οι τομάτες αρχίζουν να χάνουν αυτές τις ουσίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τομάτες εισαγωγής, που έχουν κάνει μέρες να φθάσουν σ’ εμάς και έχουν κοπεί πράσινες, δεν έχουν καθόλου άρωμα.
Οι τομάτες που φέρνουν οι παραγωγοί στην λαϊκή έχουν ωριμάσει στο χωράφι και, ειδικώς οι υπαίθριες, είχαν όλον τον απαραίτητο καιρό για να αναπτύξουν σωστό και πλήρες άρωμα, γεύση και βιταμίνες.
Αν, μάλιστα, βρείτε παραγωγούς που είναι λίγο «τσιγκούνηδες» στα λιπάσματα, θα απολαύσετε λαχανικά και φρούτα με καλύτερο άρωμα και γεύση. Τα πολλά λιπάσματα, ειδικώς τα αζωτούχα, σπρώχνουν τα οπωροκηπευτικά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα σε βάρος των οργανοληπτικών ιδιοτήτων.
Φωτογραφία: © 2015 Aris Papachristou
3. Γνωριμία με τους Παραγωγούς
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της λαϊκής είναι το ότι μπορείτε να γνωρίσετε τον ίδιο τον παραγωγό. Τα φρούτα και τα λαχανικά παύουν να είναι ανώνυμα και αποκτούν όνομα: οι τομάτες του Κώστα, τα μαρούλια του Δημήτρη.
Μπορείτε να επιλέξετε παραγωγό που σταθερά παράγει καλύτερα ένα ή περισσότερα είδη και να του μεταφέρετε τις εντυπώσεις σας βοηθώντας τον να παράγει αυτό που εσείς θέλετε. Κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον στο Σουπερμάρκετ.
Η επαφή με τον παραγωγό που παράγει την τροφή που τρώτε εσείς και τα παιδιά σας είναι πολύ
σημαντική. Με την γνωριμία, μπορείτε να επιλέξετε τους παραγωγούς που σας δημιουργούν εμπιστοσύνη.
Επί πλέον και αυτό είναι σημαντικό, μπορείτε και επηρεάζετε άμεσα την παραγωγή ώστε να παράγει τα προϊόντα που επιθυμείτε.
Μιλήστε με τους παραγωγούς. Πείτε τους τι σας αρέσει και τι όχι. Βοηθήστε να παράγουν τα προϊόντα που θέλετε και στην ποιότητα που επιθυμείτε!
4. Τα Κριτήρια των Σουπερμάρκετ δεν Ταιριάζουν πάντα με τις Επιθυμίες των Καταναλωτών.
Στα καταστήματα, ακόμα και όταν τα οπωροκηπευτικά δεν είναι εισαγωγής, έχουν μαζευτεί τουλάχιστον πριν 3 μέρες. Ο παραγωγός τα μαζεύει και τα στέλνει την επόμενη μέρα στο χονδρεμπόριο ή την κεντρική αποθήκη των Σουπερμάρκετ. Από εκεί, πρέπει να διανεμηθούν στα καταστήματα για να φθάσουν στο ράφι την 3η μέρα.
Για να αντέξουν όλη αυτή την ταλαιπωρία τα λαχανικά και τα φρούτα, για τα Σουπερμάρκετ, οι παραγωγοί αναγκάζονται να τα συλλέξουν πριν να έχουν ωριμάσει τελείως. Έτσι, ακόμα και από την συλλογή έχουν λιγότερες βιταμίνες. Πχ οι τομάτες που έχουν συλλεχθεί πριν την πλήρη ωρίμανση μπορεί να έχουν λιγότερη από την μισή βιταμίνη C από ό,τι αν συλλεγούν πλήρως ώριμες. Προσθέστε εδώ το ότι οι βιταμίνες λιγοστεύουν αμέσως μετά την συλλογή και καταλαβαίνετε το γιατί, αν νοιαζόμαστε για την θρεπτική αξία των οπωροκηπευτικών, πρέπει να αγοράζουμε από τους παραγωγούς της λαϊκής!
Τα Σουπερμάρκετ επιλέγουν τα φρούτα και λαχανικά με κύριο κριτήριο τις λιγότερες ζημιές στην φάση από την παραλαβή μέχρι την πώληση καθώς και την εμφάνισή τους.
Πάντα, στο κύκλωμα των οπωροκηπευτικών έχουμε απώλειες μετά την συλλογή: κάποια σαπίζουν και άλλα αργούν να πωληθούν και μαραίνονται ή χαλάνε. Το Σουπερμάρκετ έχει πληρώσει για όλα αυτά που χαλάσανε και πρέπει να μειώσει την ζημιά του, αν θέλει να είναι ανταγωνιστικό και να πουλάει. Έτσι, ψάχνει για φρούτα και λαχανικά που κρατάνε πολύ στο ράφι και αντέχουν την κακομεταχείριση, τόσο από τους υπαλλήλους που τα τοποθετούν στο ράφι, όσο και από τους καταναλωτές που τα ζουλάνε όλα πριν διαλέξουν αυτό που τους αρέσει.
Καθώς δεν μπορεί να δοκιμάσει την γεύση τους επιτόπου και κάθε φορά που θα πάει να ψωνίσει θα βρίσκει φρούτα και λαχανικά από άλλον παραγωγό, ο καταναλωτής δεν μπορεί να διαλέξει εκεί με βάση την γεύση και το άρωμα. Έτσι, το μόνο κριτήριο που του μένει είναι το πόσο όμορφα και πόσο σκληρά είναι. Αυτό, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχει σχέση με αυτό που αναζητά ο καταναλωτής: απόλαυση όταν τα τρώει και θρεπτικότητα. Τα κριτήρια που διαλέγουν τα Σουπερμάρκετ τα οπωροκηπευτικά τους δεν ταιριάζουν με τις επιθυμίες των καταναλωτών! Γατί τα αγοράζουμε; Για ευκολία μάλλον…
5. Αγοράζοντας από τους Τοπικούς Παραγωγούς, τα Χρήματα Μένουν στην Τοπική Οικονομία!
Όταν αγοράζετε οπωροκηπευτικά εισαγωγής ή από πολύ μακριά, από τα χρήματά σας ελάχιστα μένουν στην τοπική οικονομία για να γυρίσουν σε σας. Όταν αγοράζετε τοπικά προϊόντα, κατ’ ευθείαν από τον παραγωγό, τα πιο πολλά από τα χρήματά σας μένουν στην τοπική οικονομία, βοηθώντας κι εσάς τους ίδιους.
Με Λίγα Λόγια:
Αγοράζοντας τα λαχανικά σας από τους παραγωγούς της Λαϊκής, αγοράζετε φρέσκα λαχανικά που διατηρούν τις βιταμίνες τους, αλλά και έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, γνωρίζετε τους παραγωγούς των τροφίμων σας και τα χρήματα μένουν στην τοπική κοινωνία.
Αγοράζοντας τα λαχανικά σας από τους παραγωγούς της Λαϊκής, αγοράζετε φρέσκα λαχανικά που διατηρούν τις βιταμίνες τους, αλλά και έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, γνωρίζετε τους παραγωγούς των τροφίμων σας και τα χρήματα μένουν στην τοπική κοινωνία.
Τα σχόλια είναι κλειστά.