Το Περιοδικό για τους Παραγωγούς Κηπευτικών

peach booty teen rides dick.you can try these out fxxx.club feisty lezdom dyke spanking her submissive. hqsexvideos.net www.pornpals.club

Φυτεύοντας Πρώιμες Πιπεριές & Μελιτζάνες

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο για να αποφασίσουμε;

Φωτογραφία: Aris Papachristou - CC BY-NC-SA 2.0

Εισαγωγή

Έχει έρθει η εποχή που οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις πιπεριάς και μελιτζάνας. Όπως κάθε χρόνο, όλοι βιάζονται να φυτεύσουν για να έχουν παραγωγή νωρίς, μήπως πετύχουν καλύτερες τιμές. Όμως, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώιμη φύτευση;

Πολλές φορές, βλέπουμε τους παραγωγούς παρακολουθούν με αγωνία τα φυτά τους να μένουν στάσιμα ή να αργούν να μεγαλώσουν. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η μελιτζάνα και κυρίως η πιπεριά θα πρέπει να έχουν ζωηρή ανάπτυξη για να δώσουν μεγάλη και μακρόχρονη παραγωγή. Η δυνατότητά τους να διατηρήσουν την ζωηράδα τους και την παραγωγή τους κατά την διάρκεια μίας μακράς καλλιεργητικής περιόδου εξαρτάται πολύ από την γρήγορη εγκατάσταση στον αγρό.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν την γρήγορη εγκατάσταση όπως: έδαφος στην σωστή θερμοκρασία, ελεύθερο από ασθένειες και εχθρούς, καλό ριζικό σύστημα του σποροφύτου και στάδιο αναπτύξεώς του.

Έδαφος

Η ιδανική θερμοκρασία εδάφους για την φύτευση της πιπεριάς και της μελιτζάνας είναι 22-24 oC. Η ελάχιστη είναι για την πιπεριά 16 oC και για την μελιτζάνα18 oC. Αν το έδαφος είναι πιο κρύο, μη φυτεύσετε. Τα φυτά θα μείνουν κολλημένα για καιρό, θα αργήσουν να ξεκινήσουν και η καλλιέργεια δύσκολα θα είναι επιτυχημένη.

Υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε το χώμα να ζεσταθεί πιο γρήγορα:

Μπορούμε να δημιουργήσουμε υπερυψωμένα τραπέζια για να φυτεύσουμε στην κορυφή τους.

Η κάλυψη του εδάφους με διαφανές πλαστικό για λίγες μέρες πριν την φύτευση, βοηθά στην θέρμανση του εδάφους. Όμως, το διαφανές πλαστικό ευνοεί την ανάπτυξη ζιζανίων και γι’ αυτό απαιτείται προηγουμένως να έχει εφαρμοσθεί προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο. Το μαύρο πλαστικό, καταπολεμά τα ζιζάνια, αλλά ζεσταίνει λιγότερο το έδαφος.

Πολλοί θεωρούν ότι τα χαμηλά τούνελ βοηθούν. Όμως, τα χαμηλά τούνελ δεν θερμαίνουν γρήγορα το χώμα και για αυτό πρέπει να συνδυάζονται με υπερυψωμένα τραπέζια και κάλυψη του εδάφους με πλαστικό.

Σπορόφυτο πιπεριάς έτοιμο για φύτευση
Σπορόφυτο πιπεριάς έτοιμο για φύτευση. Φαίνεται και το πρώτο άνθος.

Σπορόφυτα

Τα σπορόφυτα της πιπεριάς καλό είναι να βρίσκονται στο στάδιο που μόλις εμφανίζεται το πρώτο μπουμπούκι. Αν έχουν εμφανιστεί περισσότερα λουλούδια, θα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί το φυτό πριν αρχίσει να καρπίζει. Πολλοί παραγωγοί, έτσι κι αλλιώς, μπορεί να διαλέξουν να αφαιρέσουν τα δύο πρώτα άνθη για να έχουν καλύτερη και μακρύτερη σε διάρκεια παραγωγή.

Τα σπορόφυτα της μελιτζάνας πρέπει να είναι στο στάδιο των 5-8 φύλλων.

Όλα τα σπορόφυτα πρέπει να φυτεύονται ώστε η μπαλίτσα της τύρφης να καλύπτεται τελείως από το χώμα.
 
 

Συμπέρασμα:

Πριν φυτεύσουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, πρέπει να έχει ζεσταθεί αρκετά το έδαφος. Δεν έχει νόημα να φυτεύσουμε πιο νωρίς για να βλέπουμε τα φυτά μας να δυσκολεύονται να ξεκινήσουν. Δεν θα έχουμε μία καλή παραγωγή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
regbeegtube.com www.onlychicas.net

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More