Με την πανδημία, η ανθρωπότητα κατάλαβε ξανά την σημασία της παραγωγής τροφίμων. Όλοι αναγνωρίζουν ότι για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων τροφίμων, πρέπει να προχωρήσουμε σε μία «επανάσταση νέας τεχνολογίας στην γεωργία».
Σε αυτό το άρθρο, θα ερευνήσουμε να δούμε ποια μπορεί να είναι και τι σημαίνει «νέα επαναστατική τεχνολογία» για την γεωργία.
Τα ρομπότ
Κάποιοι, μεταξύ των οποίων μηχανικοί, θεωρούν ότι η επανάσταση στην γεωργία μπορεί να έρθει από την χρήση ρομπότ για βαρετές ή δύσκολες δουλειές όπως το φύτεμα, το τσάπισμα, η καταστροφή των ζιζανίων ή η συλλογή.
Σίγουρα, τα ρομπότ βελτιώνουν την απόδοση της καλλιεργείας και λύνουν το πρόβλημα της ανυπαρξίας εργατικού προσωπικού στις χώρες της Δύσης.
Όμως, είναι μία τεχνολογία που αφορά ένα μικρό τμήμα της παραγωγής. Να μη ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχει περίσσεια εργατικού δυναμικού και η ρομποτική δεν έχει οικονομικό νόημα.
Ρομποτική μηχανή συλλογής ακτινιδίων
Η τηλεμετρία
Η τηλεμετρία, είτε από του εδάφους, είτε από drones, είτε από δορυφόρους βοηθά σημαντικώς την διαδικασία της παραγωγής και κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.
Όμως, πάλι, αν το έδαφος είναι χάλια, αν δεν υπάρχει νερό, αν τα φυτά ή τα ζώα δεν είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, η τηλεμετρία δεν μπορεί να κάνει πολλά. Μοιάζει μάλλον με τεχνολογία που σπρώχνει μπροστά μια ήδη εξελιγμένη αγροτική παραγωγή.
Η παραγωγή εκτός Εδάφους
Η αγαπημένη τεχνολογία των δημοσιογράφων, που αφήνει όλους εκστατικούς, είναι η παραγωγή εκτός εδάφους και μάλιστα αυτή σε κλειστά κτίρια όπου τα πάντα ελέγχονται: φως, νερό, θερμοκρασία κλπ.
Είναι όντως πολύ εντυπωσιακή τεχνολογία, δίνει εικόνες που απορροφούν τον θεατή, αλλά ελάχιστα τελείως περιθωριακά είδη μπορούν να παραχθούν έτσι, όπως μαρούλι, ρόκα και κάποια αρωματικά. Τι αντιπροσωπεύουν αυτά στην συνολική αγροτική παραγωγή; Το 0,1%; Εκτός αυτού, η τεχνολογία αυτή οικονομική σημασία μπορεί να έχει σε κάποιες βόρειες χώρες όπου η περίοδος για κλασσική καλλιέργεια είναι πολύ περιορισμένη ή σε ερήμους όπου οι καλλιέργειες αυτές θέλουν προστασία από την ζέστη και την ξηρασία.
Βασικοί Παράγοντες Παραγωγής
Για να καταλάβουμε πού μπορούμε να συναντήσουμε την πραγματικώς επαναστατική τεχνολογία στην γεωργία, πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την αγροτική παραγωγή.
Αυτοί είναι τρεις: το έδαφος, οι συνθήκες του περιβάλλοντος και το γενετικό υπόβαθρο των φυτών ή των ζώων.
Έδαφος
Το έδαφος, αφού οι βιομηχανικές μέθοδοι παραγωγής το περιφρόνησαν χρόνια τώρα, αρχίζει να ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Το έδαφος δεν είναι ένα αδρανές υπόστρωμα όπου απλώς στηρίζονται τα φυτά μας ή περπατούν τα ζώα μας.
Το έδαφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθορίζει, εν πολλοίς, τα είδη, την ποιότητα και την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής, φυτών και ζώων.
Από το έδαφος τα φυτά, εκτός από τα τρία βασικά στοιχεία, N, P, K, παίρνουν και 17 άλλα ιχνοστοιχεία. Αν κάποια στοιχεία ή ιχνοστοιχεία λείπουν, η παραγωγή είναι λιγότερη και χειρότερης ποιότητος.
Από το έδαφος, εξαρτάται και η ποιότητα ακόμα και του κρέατος των ζώων που βόσκουν εκεί. Πχ τα ζώα ελευθέρας βοσκής σε υγιείς χορτολιβαδικές εκτάσεις έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά. Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι, αν και έχουν τις θερμίδες που απαιτούνται, υποφέρουν από ελλείψεις αυτών των ιχνοστοιχείων, που τα φυτά ή τα ζώα δεν τα βρίσκουν στο έδαφος και άρα ούτε οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν.
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ληστρική εκμετάλλευση του γεωργικού εδάφους. Υπολογίζεται ότι αν δεν παρθούν σημαντικά μέτρα, το 2060 θα αντιμετωπίζουμε σημαντική έλλειψη αγροτικού εδάφους, που καμία ρομποτική τεχνολογία δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει.
Περιβάλλον
Με την λεξη περιβάλλον αναφέρομαι σε όλους τους λοιπούς παράγοντες πλην εδάφους που επηρεάζουν τα αγροτικά φυτά και ζώα: ύπαρξη ή όχι νερού, ποιότητα νερού, θερμοκρασία, φως κλπ.
Μπορείτε να πείτε ότι σε κλειστά συστήματα παραγωγής, ξεφεύγουμε από αυτούς τους παράγοντες. Ναι, αλλά είναι πάρα πολύ ακριβά αυτά τα συστήματα και σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οικονομικό νόημα.
Σε κάποιο μικρό βαθμό, μπορούμε να επηρεάσουμε το περιβάλλον. Όμως, μεγαλύτερη σημασία και πιο εύκολο είναι να επιλέξουμε φυτά και ζώα που να είναι προσαρμοσμένα στις επικρατούσες συνθήκες περιβάλλοντος
Γενετικό Υπόβαθρο
Το γενετικό υπόβαθρο των αγροτικών φυτών και ζώων, το DNA τους, είναι σημαντικό για την προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Όμως, επίσης, μπορεί να επηρεάζει και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως:
- Ανθεκτικότητα σε ασθένειες
- Ποιότητα παραγωγής
- Διατροφική σημασία και ποιότητα
- Άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν την παραγωγή επιθυμητή και οικονομικώς αποδοτική.
Πού Μπορούμε να Βρούμε την Επαναστατική Μοντέρνα Τεχνολογία;
Το συμπέρασμα, από τα παραπάνω, είναι ότι αν ψάχνουμε το σε ποιους τομείς μπορούμε να εντοπίσουμε την πραγματική επαναστατική αγροτική τεχνολογία, δεν θα ψάξουμε στην ρομποτική, την τηλεμετρία ή την παραγωγή εκτός εδάφους και σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες.
Θα την βρούμε σε παράγοντες που επηρεάζουν τις βασικές παραμέτρους παραγωγής: έδαφος, περιβάλλον και γενετικό υπόβαθρο.
Ας αναφέρω μερικές από τις πραγματικά επαναστατικές έρευνες που γίνονται σήμερα ανά παράμετρο παραγωγής:
Έδαφος
Η συνεχής καλλιέργεια, λίπανση και άρδευση, σε βιομηχανικές συνθήκες, υποβαθμίζουν το αγροτικό έδαφος. Για να αντιμετωπισθεί αυτό κάποιες εταιρείες μελετούν και δημιουργούν πολυετή φυτά για να αντικαταστήσουν τα ετήσια: πολυετές σιτάρι, πολυετείς ηλίανθοι, πολυετής σόγια.
Οι πολυετείς αυτές καλλιέργειες μπορεί να διαρκούν 5-10 έτη και να δίνουν πολλά πλεονεκτήματα: διατήρηση και βελτίωση του αγροτικού εδάφους, λιγότερες εκπομπές CO2, αντοχή στην ξηρασία κλπ
Άλλες έρευνες, εντοπίζουν μικροβιακούς πληθυσμούς που επιτρέπουν στις αγροτικές καλλιέργειες να αντιμετωπίζουν καλύτερα την ξηρασία και να προσλαμβάνουν με μεγαλύτερη απόδοση τα θρεπτικά συστατικά από τα εδάφη, αυξάνοντας την παραγωγή.
Περιβάλλον
Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι, συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς αυτό που έκαναν οι αγρότες από την απαρχή της γεωργίας; Την βελτίωση του γενετικού υποβάθρου των αγροτικών φυτών και ζώων ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Γενετικό Υπόβαθρο των Αγροτικών Φυτών και Ζώων.
Η συνεχής βελτίωση του γενετικού υποβάθρου των αγροτικών φυτών και ζώων, δεν αφορά μόνον την προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον, αλλά και στα:
- Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά
- Διατροφική Ποιότητα
- Μετασυλλεκτικά Χαρακτηριστικά
Τις προηγούμενες δεκαετίες, ο στόχος των γενετιστών ήταν η αυξημένη παραγωγή καθώς και χαρακτηριστικά που ενδιέφεραν τους αγρότες.
Σήμερα, όμως, οι γενετιστές βελτιώνοντας τους σπόρους και τις φυλές των ζώων, πέρα από την αυξημένη παραγωγή, λαμβάνουν υπ’ όψιν και τους παραπάνω παράγοντες, που ενδιαφέρουν τον τελικό χρήστη, τον καταναλωτή, εκτός από τον αγρότη.
Πχ οι μοντέρνοι σπόροι λαχανικών δίνουν φυτά με πολύ εξελιγμένα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητος σε ασθένειες, αυξημένης παραγωγής και μετασυλλεκτικής διατηρησιμότητας. Μπορείτε να βρείτε αρκετές σχετικές πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο.
Συμπέρασμα:
Την πραγματική, επαναστατική τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή δεν θα την εντοπίσουμε στα φαντεζί μηχανήματα και αυτοματισμούς. Θα την εντοπίσουμε στην βελτίωση του γενετικού υποβάθρου των φυτών και ζώων, αλλά και στην αειφόρο διαχείριση του αγροτικού εδάφους.
Ο αγρότης που θέλει να είναι στην πρωτοπορία της τεχνολογίας, κυρίως θα προσπαθήσει να χρησιμοποιεί τους εξελιγμένους σπόρους φυτών, τις εξελιγμένες ποικιλίες δέντρων και τις φυλές ζώων. Οι αυτοματισμοί και η τηλεμετρία έχουν και αυτοί κάποιο νόημα αλλά πολύ πίσω από την σημασία των ποικιλιών και υβριδίων, φυτών και ζώων.
Τι πρέπει να κρατήσουμε από τα προηγούμενα;
Οι αγρότες που θέλουν να είναι πολύ προχωρημένοι στην αγροτική τεχνολογία της παραγωγής τους πρέπει να φροντίζουν ώστε το φυτικό τους κεφάλαιο (σπόροι, σπορόφυτα, δέντρα) και το ζωικό τους κεφάλαιο να είναι εξελιγμένο και προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες και να φροντίζουν για την αειφόρο διαχείρηση του αγροτικού τους εδάφους.
Περισσότερες πληροφορίες:
Τα σχόλια είναι κλειστά.