Είναι η εποχή που ετοιμαζόμαστε να φυτεύσουμε τα υπαίθρια κολοκυθάκια. Είναι, γενικώς, εύκολη καλλιέργεια. Όμως, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στις καλλιέργειες, ειδικώς όσες είναι σε περιοχές όπου καλλιεργούνται πολλά λαχανικά: οι ιώσεις.
Οι ιώσεις όχι μόνον μειώνουν την παραγωγή της καλλιέργειας, αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα και φθάνουν να κάνουν τα κολοκυθάκια ακατάλληλα για πώληση. Οι παραγωγοί αναγκάζονται τότε να ξηλώνουν την καλλιέργεια την στιγμή που έπρεπε να είναι σε φουλ απόδοση και να βάζουν νέα φυτά.
Αυτό και ανεβάζει το κόστος, αλλά και, πολλές φορές, κάνει κενό στην παραγωγή. Η συνηθισμένη σύσταση των γεωπόνων ήταν να φροντίζουμε να μη υπάρχουν αλευρώδεις, μελίγκρες και θρίπες, έντομα που μεταδίδουν τις ιώσεις. Άλλο επιπλέον κόστος για φάρμακα. Αν και το απλό θειάφισμα διώχνει τόσο τις μελίγκρες όσο και τον αλευρώδη, οι περισσότεροι παραγωγοί καταφεύγουν σε πολύ ακριβότερες λύσεις.
Ιός του Μωσαϊκού του Αγγουριού σε Κολοκυθάκι
Φωτογραφία: Scot Nelson – CC BY-NC-SA 2.0
Ευτυχώς, οι υβριδιστές έχουν δώσει μια καλή λύση σε αυτό το θέμα: κολοκυθάκια ανθεκτικά σε μία ή περισσότερες ιώσεις. Βεβαίως, τα κολοκυθάκια προσβάλλονται από πολλές ιώσεις, αλλά υπάρχουν υβρίδια ανθεκτικά στις συχνότερες ιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο πολλοί παραγωγοί θα είναι καλυμμένοι ως προς αυτό το θέμα. Να μη ξεχνάμε, όμως, ότι η μάχη κατά των ασθενειών είναι ένας αγώνας ταχύτητας να προλάβουμε τόσο τις νέες ασθένειες όσο και την εξέλιξη των υπαρχουσών.
Ανθεκτικά στις ιώσεις κολοκυθάκια κυκλοφορούσαν δεκαετίες στο εξωτερικό. Όμως, δεν ήταν κατάλληλα για την Ελληνική αγορά καθώς το χρώμα τους ήταν σκούρο πράσινο, σαν του αγγουριού. Τελευταία, όμως, κυκλοφόρησαν κολοκυθάκια είτε σε κιτρινοπράσινο είτε σε γκριζοπράσινο χρώμα ανθεκτικά στις ιώσεις.
Μου έχει κάνει καλή εντύπωση ένα νέο υβρίδιο, που εκτός από την ανθεκτικότητα σε τρεις από τις ιώσεις έχει ανθεκτικότητα και στα δύο ωίδια που προσβάλλουν το κολοκυθάκι: το Golovinomyces cichoracearum(παλαιότερα: Erysiphe cichoracearum) και το Podosphaera xanthii (παλαιότερα: Sphaerotheca fuliginea). Έτσι, ουσιαστικώς καλύπτει τον παραγωγό από τα βασικότερα προβλήματα της καλλιέργειας και κατεβάζει αρκετά το κόστος παραγωγής: λιγότερα φάρμακα και ραντίσματα. Επιπλέον, το χρώμα του είναι αυτό που προσωπικώς προτιμώ: γκριζοπράσινο.
Ωίδιο σε Κολοκυθάκι
Φωτογραφία: Scot Nelson – CC BY-NC-SA 2.0
Το κολοκυθάκι αυτό είναι το Sonora F1. Θα συνιστούσα να το δοκιμάσετε να δείτε πώς σας ταιριάζει. Υπάρχουν και άλλα κολοκυθάκια ανθεκτικά στις ιώσεις. Το συγκεκριμένο, όμως, συγκεντρώνει πολλά καλά χαρακτηριστικά που δεν τα βρίσκεις εύκολα μαζί.
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κολοκυθάκι ανθεκτικό στις ιώσεις; Αφήστε σχόλιο με την δικιά σας πρόταση. Μπορεί να παρουσιάσουμε τις προτιμήσεις σας σε επόμενο άρθρο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.