Τα κολοκυθάκια είναι μία καλλιέργεια για όλες τις εποχές (τον χειμώνα στο θερμοκήπιο). Οι άριστες θερμοκρασίες αναπτύξεως είναι από 18 oC έως 24 oC.
Φύτευση
Οι σπόροι του κολοκυθιού δεν φυτρώνουν καλά όταν το χώμα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία, γι αυτό την άνοιξη πάντα χρησιμοποιούμε σπορόφυτα. Κι αυτά, όμως, δεν τα φυτεύουμε αν το έδαφος δεν έχει πιάσει τους 15-16 oC.
Στην μεταφύτευση των σποροφύτων χρειάζεται πολύ προσοχή διότι οι ρίζες του κολοκυθιού, όπως όλων των κολοκυνθοειδών, είναι πολύ ευαίσθητες, τραυματίζονται εύκολα και, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να έχουμε αποτυχία. Τα σπορόφυτα πρέπει να είναι στο στάδιο του ενός έως δύο πραγματικών φύλλων.
Οι αποστάσεις φυτεύσεως πρέπει να είναι 1 μέτρο ανάμεσα στις γραμμές και 40-50 εκ. πάνω στην γραμμή.
Εδαφοκάλυψη
Για να πρωιμίσουμε την υπαίθρια καλλιέργεια, μπορούμε να εφαρμόσουμε εδαφοκάλυψη με πλαστικό: Δημιουργούμε αναχώματα πλάτους περίπου 80 εκ. και ύψους 10-15 εκ., απλώνουμε τον σταλακτοφόρο σωλήνα και, ακολούθως το πλαστικό της εδαφοκαλύψεως που πρέπει να έχει πλάτος γύρω στα 120 εκ. και πάχος μέχρι 20 μm (μικρόμετρα). Το περισσευούμενο πλαστικό, από τις δύο πλευρές, το χρησιμοποιούμε για να το στηρίξουμε παραχώνοντάς το.
Το διαφανές πλαστικό πρωιμίζει γύρω στις 15 ημέρες. Όμως, υπάρχει θέμα με τα ζιζάνια και θα πρέπει να εφαρμόσουμε προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο πριν το άπλωμα της εδαφοκαλύψεως. Επίσης, το διαφανές πλαστικό, όπως αντανακλά τον ήλιο, διώχνει τον αλευρώδη και τις αφίδες με αποτέλεσμα να αποφεύγονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι ιώσεις.
Το μαύρο πλαστικό πρωιμίζει περίπου μία εβδομάδα και εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Έτσι, δεν χρειάζεται εφαρμογή ζιζανιοκτόνου.
Για ακόμα καλύτερη πρωίμιση, μπορούμε να συνδυάσουμε την εδαφοκάλυψη με κάλυψη είτε με χαμηλό τούνελ διαφανούς πλαστικού ή την χρησιμοποίηση των ειδικών υφασμάτων που απλώνονται πάνω από την καλλιέργεια και προστατεύουν και από τους ελαφρείς παγετούς. Οι κολοκυθιές πρέπει να ξεσκεπασθούν όταν οι θερμοκρασίες πιάσουν τους 24-25 oC καθώς οι μεγάλες θερμοκρασίες κάτω από το πλαστικό καθυστερούν την ανάπτυξη.
Λίπασμα:
Ακολουθείστε τις οδηγίες που σας δίνει το εργαστήριο που κάνατε ανάλυση εδάφους. Αν δεν κάνατε ανάλυση, χρησιμοποιήσατε 11-15-15 σε ποσότητα περίπου 100 kg ανά στρέμμα.
Πριν αρχίσει η παραγωγή, λιπάνατε γραμμικώς με 1 kg νιτρικό ασβέστιο ανά 10-15 μέτρα της γραμμής.
Αν έχετε εδαφοκάλυψη, δίνετε από το νερό 3 γραμμάρια νιτρικό ασβέστιο για κάθε ρίζα κάθε εβδομάδα ή δέκα μέρες.
Έχετε, όμως, υπ’ όψιν ότι το πολύ άζωτο (πχ νιτρικό ασβέστιο) ενθαρρύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος σε βάρος της καρποφορίας.
Συλλογή:
Η συλλογή πρέπει να γίνεται κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Τα κολοκυθάκια θα σας εκπλήξουν πόσο γρήγορα μεγαλώνουν και, αν μείνουν μία μέρα παραπάνω, θα προσπεράσουν.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με καλά ακονισμένο μαχαίρι, που θα πρέπει να το απολυμαίνετε με ένα σφουγγάρι με διάλυμα χλωρίνης (ακόμα και το γάλα κάνει) κάθε μερικά φυτά, ώστε να μη μεταδίδονται ιώσεις από φυτό σε φυτό. Αν υπάρχει ιωμένο φυτό και θέλετε να μαζέψετε τα κολοκυθάκια, απολυμάνατε το μαχαίρι αμέσως.
Τα κολοκυθάκια τα βάζετε στα τελάρα και το γρηγορότερο δυνατόν στο ψυγείο, όλες τις εποχές. Αν πρόκειται να καθυστερήσετε, βάλτε ένα βρεγμένο ύφασμα να καλύπτει το τελάρο και βάλτε το στην σκιά.
Η θερμοκρασία στο ψυγείο πρέπει να είναι 5-10 oC. Τα κολοκυθάκια μπορούν να συντηρηθούν για 4 μέρες στους 5 oC. Σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, υφίστανται ζημιά από το κρύο.
Μη στέλνετε τα κολοκυθάκια στην αγορά αν δεν μείνουν έστω μία νύχτα στο ψυγείο. Είναι πολύ καλύτερης ποιότητας όσα περάσανε από το ψυγείο και τα λουλούδια τους διατηρούνται πιο πολύ.
Υβρίδια – Ποικιλίες
Μερικά υβρίδια που πάνε καλά στις Ελληνικές συνθήκες είναι:
Gina F1: Κυλινδρικοί καρποί και μεγάλα άνθη που μένουν πάνω στο κολοκυθάκι.
Leen F1: Ανοιχτοπράσινοι καρποί. Κατάλληλο για θερμοκήπιο και για υπαίθρια καλλιέργεια. Κατάλληλο για γεμιστά.
Gheppio F1: Κατάλληλο για τις δύσκολες περιόδους, φθινόπωρο και χειμώνα, σε θερμοκήπιο ή τούνελ.
Σε περιοχές και εποχές όπου επικρατούν ιώσεις, θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο από τα νέα υβρίδια που έχουν καλή ανθεκτικότητα σε πολλές ιώσεις. Τέτοια είναι:
Jetta F1 (Ανοιχτόχρωμο – αποδίδει καλά σε δύσκολες θερμές περιόδους)
Rika F1 (ανοιχτόχρωμο με καλές ανθεκτικότητες σε ιώσεις και ωίδια)
Romina F1 (Ανοιχτόχρωμο – πολύ πρώιμο)
Sonora F1 (σκουρόχρωμο με πολύ καλές ανθεκτικότητες σε ιώσεις και ωίδια)
Τα σχόλια είναι κλειστά.